Infoservice i Malmö AB

 Manetgatan 29, SE 214 32 Malmö  Tel +046(0)40 96 95 78  E-post

[Infoservice i Malmö] [Om oss] [Broschyrer] [Informatören] [Hört på SVT]

Från romerska Luciania kommer lukansk korv som blev Loukanka

 

Längst ner i sydöstra delen av italienska halvön låg under romersk tid en befäst stad, Luciania.(Nuvarande Lecce). De romerska legionärerna lär enligt de lärde - antingen själva ha komponerat - eller kommit över receptet i Luciania någon gång, kanske under Catos tid. Hur som helst soldaterna tog både recept och korven med sig till andra tjänstgöringsorter. Från Rom spred sig sedan korven över hela det romerska imperiet. Nuvarande Bulgarien erövrades av romarna något efter vår tideräknings början. Bl a föll den mäktiga gamla staden Kabile i det rika lantbruksområdet söder om Balkanbergen - intill nuvarande staden Jambol (Jambol är “bara” 1 900 år gammal) - och därmed låg den trakiska slätten öppen för erövrarna.

Och den lukanska korven fick fotfäste även den på Balkan. Fast korven kom för att stanna till skillnad från de romerska legionerna.

Om redan legionärerna - liksom dagens bulgarer - kavlade korven så att den blev platt vet jag inte, för i litteraturen har jag inte hittat något som styrker detta. Men med tanke på att de romerska soldaterna liksom staten i övrigt var välorganiserad och praktisk, så talar det mesta för att legionärerna eller deras medföljande familjemedlemmar plattade till korven för att den skulle ta mindre plats under förflyttningar.

 

Är det verkligen samma korv? Nja, inte riktigt för enligt det romerska originalrecepetet ska korven rökas ovanför eldstaden - lägerelden. Vad ingredienserna beträffar är de i stort sett samma, fast romarna använde sin älsklingssås garum i ställer för vin.

Garum framställdes genom att jäsa fisk och lär i jämförelse med den norrländska surströmmingen placera denna i avdelningen halvsöta efterrätter. Vill Du få en liten susning om vad garum var så smaka den thailändska fisksåsen “nam pla” som säljs under namnet “Nouc mam”.

Den romerska korvspecialiteten spred sig över hela världen och dyker än idag upp på borden runt om under olika namn och med olika ingredienser
 

Det är dock en hake. Lecce var först en grekisk stad, innan romarna tog över. Kanske redan de gamla grekerna.... vem vet?

Mer om antik mat finns att läsa i Den klassiska kokboken av Aldrew Dalby och Sally Grainer.
 

Lars Dahlstam

 

[Infoservice i Malmö] [Om oss] [Broschyrer] [Informatören] [Svartsjuka] [Cowboys] [Nationalrätten] [Fotboll] [Loukanka] [Hört på SVT]

V g kontakta oss för ev frågor.
© Copyright Infoservice i Malmö AB