Infoservice
 i Malmö AB
klarar det mesta inom journalistik, information mm

Klicka på “Site Map” och se hur webplatsen är uppbyggd

Pyrenéerna lockar.
Klicka här!

BuiltWithNOF

Infoservice i Malmö AB

Manetgatan 29, SE 214 32 Malmö -  Tel +046(0)40 96 95 78  E-post

 

Romerska korven som blev bulgarisk specialitet

Gör din egen Loukanka!

Får jag föreslå lite köksarbete?

Du får god lön för mödan - möda och möda, det är inte särskilt ansträngande

 1 kg oxkött
2 kg griskött
69 g salt
3 g salpeter
18 g enbär
18 g vitpeppar
18 g kyndel
12 g spiskummin
1 dl vitt vin
5 meter fjälster

Starkpeppar efter behag.

Köttet mals i köttkvarn. Kryddorna mals i kvarn eller stöts i mortel. Ingredienserna blandas. (Med fördel i en köksmaskin). Var noga med att ta så mycket salt och salpeter som receptet föreskriver. Vet Du inte varför så slå upp ordet "botulism" i någon uppslagsbok så får du svaret. Skölj under tiden fjälstret och spola igenom vatten. Torka fjälstret.

Fyll fjälstret med hjälp av ett s k korvhorn. Finns det köttkvarn och korvhorn till köksmaskinen går det hela som en dans. Trä upp fjälstret på korvhornet och bind ena ändan med ett hushållssnöre när färsen börjar komma ur hornet. Fyll inte fjälstret för hårt. Det år då risk att korven spricker.

När korvarna är fyllda ska de lätt och försiktigt pressas med en brödkavel så att de blir flata. Detta är det specifika för denna mycket speciella korv. Har Du ingen brödkavel kan du använda en flaska. (Rund förstås). Upprepa tillplattningen - kavlingen- var tredje dag.

Häng sedan korvarna torrt och luftigt och efter några veckor är Din produkt klar (om Du kan låta bli att äta upp den efter några dar förstås)

 Grattis Du har producerat Loukanka - bulgarernas nationalkorv.

Och Du har en underbar lufttorkad salami. Förmodligen har Du aldrig ätit någon godare korv tidigare i Ditt liv. Den är dessutom billig. Svårare än så är det inte.

 

Vill Du veta varifrån denna korv i början kommer från så är det en lång historia, som man brukar säga. Vill Du ha lite salamihistoria till livs; klicka här!

Förutom att då och då göra korv arbetar artikelförfattaren dvs jag - med att skriva, göra hemsidor (webbplatser), göra tidningar, hjälpa till med marknadsföring m m Meriter? Tja, journalistjobb på dagstidningar, radio, TV samt personaltidningsredaktör på ett stort börsnoterat bolag. Räcker det eller? OK, jag har också varit heltidspolitiker i Malmö under tre år och idag är jag min egen - dvs konsult eller daglönare om Du så vill - och jag erbjuder mina tjänster. Det lönar sig att anlita yrkesfolk. Tyvärr serverar allt för många - även stora företag - informationsprodukter som leder mina tankar till rökt ål med ljummen vaniljsås. Sådana anrättningar tilltalar mej inte. Inte Dej heller hoppas jag! .

[Hem] [Avfallsenkät] [Informatören] [Trycksaker] [Skrönor] [Bästa korven]