Infoservice
 i Malmö AB
klarar det mesta inom journalistik, information mm

Klicka på “Site Map” och se hur webplatsen är uppbyggd

Pyrenéerna lockar.
Klicka här!

BuiltWithNOF

Infoservice i Malmö AB

Manetgatan 29, SE 214 32 Malmö -  Tel +046(0)40 96 95 78  E-post

Från romerska Luciania kommer lukansk korv som blev
Loukanka

Längst ner i sydöstra delen av italienska halvön låg under romersk tid en befäst stad, Luciania. De romerska legionärerna lär enligt de lärde - antingen själva ha komponerat- eller kommit över receptet i Luciania någon gång, kanske under Catos tid. Hur som helst soldaterna tog både recept och korven med sig till andra tjänstgöringsorter. Från Rom spred sig sedan korven över hela det romerska imperiet. Nuvarande Bulgarien erövrades av romarna något efter vår tideräknings början. Bl a föll den mäktiga gamla staden Kabile i det rika lantbruksområdet söder om Balkanbergen - intill nuvarande staden Jambol - och därmed låg den trakiska slätten öppen för erövrarna.
Och den lukanska korven fick fotfäste även den på Balkan. Fast korven kom för att stanna till skillnad från de romerska legionerna.
Om redan legionärerna - liksom dagens bulgarer - kavlade korven så att den blev platt vet jag inte, för i litteraturen har jag inte hittat något som styrker detta. Men med tanke på att de romerska soldaterna liksom staten i övrigt var välorganiserad och praktisk, talar det mesta för att legionärerna eller deras medföljande familjemedlemmar plattade till korven för att den skulle ta mindre plats under förflyttningar.
 

Är det verkligen samma korv? Nja, inte riktigt för enligt det romerska originalrecepetet ska korven rökas ovanför eldstaden - lägerelden. Vad ingredienserna beträffar är de i stort sett samma, fast romarna använde sin älsklingssås garum i ställer för vin.
Garum framställdes genom att jäsa fisk och lär i jämförelse med den norrländska surströmmingen placerat denna i avdelningen halvsöta efterrätter. Vill Du få en liten susning om vad garum var så smaka den thailändska fisksåsen “nam pla” som säljs under namnet “Nouc mam”.

Den romerska korvspecialiteten spred sig över hela världen och dyker än idag upp på borden runt om under olika namn och med olika ingredienser

Mer om antik mat finns att läsa i Den klassiska kokboken av Aldrew Dalby och Sally Grainer.

[Hem] [Loukanka]